Henkilöarviointi on nopeampaa ja hyödyllisempää kuin moni uskoo – asiantuntijat oikovat 5 sitkeintä myyttiä

07.01.2025
Jaa

Henkilöarviointien tekemiseen ja hyödyllisyyteen liittyy monia sitkeitä väärinkäsityksiä. Pyysimme Psyconin seniorikonsultti, psykologi Marko Saukkoa ja liiketoimintajohtaja Riitta Vuorelma-Ihoa purkamaan yleisimmät henkilöarviointeihin liittyvät harhaluulot.


Myytti #1: Henkilöarviointien tekeminen on hidasta ja kankeaa

Saukon ja Vuorelma-Ihon mukaan yksi sitkeimpiä väärinkäsityksiä on, että henkilöarvioinnin tekeminen on hidasta ja kankeaa. Psykologinen henkilöarviointi testeineen, haastatteluineen ja tulosten läpikäynteineen onnistuu Psyconilla tarvittaessa jopa viikossa.

Organisaatioiden rekrytointiprosessit ovat usein pitkiä, ja mitä pidemmäksi prosessi venyy, sitä suuremmaksi kasvaa todennäköisyys, että kandidaatti ehtii ottaa vastaan toisen työpaikan tai luopuu hakemisesta muista syistä. Siksi Psyconillakin panostetaan arviointien nopeaan etenemiseen.

”Meillä on iso organisaatio, joka tekee todella ketterästi hommia. Asiakkailta tuleva palaute on, että olemme todella joustavia ja nopeita”, kertoo henkilöarviointeja jo yli kaksi vuosikymmentä tehnyt Saukko.

Itse arviointiprosessia on vuosien varrella kehitetty entistä sujuvammaksi niin tilaajan kuin hakijan näkökulmasta, lisää aiemmin muun muassa Terveystalon ja Finnairin asiakaskokemuksesta vastannut Vuorelma-Iho. Arvioinnin voi tilata kätevästi suoraan verkosta, ja koko arviointiprosessi voidaan toteuttaa etänä. Enää hakijan ei siis tarvitse matkustaa tai varata kokonaista työpäivää arviointia varten.

”Työelämä on entistä globaalimpaa. Meillä hakija voi tehdä tietyt vaiheet omien aikataulujensa mukaan mistä päin maailmaa tahansa, mikä myös tuo nopeutta prosessiin”, Vuorelma-Iho kertoo.


Myytti #2: Henkilöarvioinnin teettäminen on kallista

Toinen sitkeä myytti liittyy henkilöarviointien teettämisen kalleuteen. Vuorelma-Iho kannustaa pohtimaan, millaista lisäarvoa ulkopuolinen näkökulma ja tutkimukseen perustuva arviointi voivat tuoda rekrytointiprosessiin. Pelkän työhaastattelun perusteella voi olla vaikea muodostaa ihmisen kyvyistä ja kehityskohteista riittävän kattavaa kuvaa.

”Virherekrytoinnit vievät paljon aikaa ja rahaa. Investointi, joka tehdään mahdollisimman hyvän rekrytointipäätöksen tueksi, maksaa itsensä todennäköisesti moninkertaisesti takaisin.”

Psyconilla seurataan aktiivisesti henkilöarviointien osuvuutta eli sitä, kuinka hyvin arviointi onnistuu ennustamaan valitun työntekijän menestymistä tehtävässään. Ennustekyky on jopa 97 prosenttia eli kansainvälisessä vertailussa huippuluokkaa.

”Uuden ihmisen palkkaaminen on aina merkittävä päätös, ja me tuomme puolueettoman näkökulman päätöksenteon tueksi. Konsultti auttaa löytämään sen, mikä on oleellista tässä organisaatiossa ja roolissa pärjäämiseen”, Vuorelma-Iho kertoo.


Myytti #3: Henkilöarviointi on arvauspeliä

Väärinkäsityksiä liittyy myös siihen, mitä henkilöarvioinnissa mitataan ja mihin tulokset perustuvat. Psykologisen henkilöarvioinnin tarkoitus ei ole arvottaa ihmisiä tai laittaa heitä paremmuusjärjestykseen vaan selvittää, millaisia edellytyksiä yksilöllä on suoriutua haetussa tehtävässä. Lisäksi ammattitaitoisen psykologin tekemän arvion taustalla on laajasti teoriaa ja tutkimusta, toisin kuin monilla netistä löytyvillä persoonallisuustesteillä.

Psyconilla arviointi ei koskaan perustu vain yhteen testiin, vaan käytössä on useita erilaisia menetelmiä, kuten itsenäisesti täytettäviä kyselyitä, kyvykkyystestejä sekä erilaisia ryhmätehtäviä ja haastatteluja. Näin erilaisten hakijoiden ominaisuudet ja soveltuvuus tehtävään tulevat mahdollisimman hyvin esille. Lisäksi henkilöarvioinnin sisältö räätälöidään aina tilaavan organisaation ja täytettävän roolin tarpeisiin.

”Koska erilaisissa rooleissa vaaditaan hyvin erilaisia kyvykkyyksiä, suorittavan työn tekijöiden, asiantuntijoiden ja johtajatason kandidaattien arviointien kriteerit ja sisällöt näyttävät hyvin erilaisilta”, Saukko selventää ja lisää, että on aina myös hakijan etu, että hän pääsee hänelle sopivaan tehtävään.

Menetelmien valitseminen, tulosten arviointi ja rekrytointisuosituksen tekeminen perustuvat aina vankasti tutkimusnäyttöön. Psyconilla arviointeja tekevät ainoastaan laillistetut psykologit, joilla on Suomen Psykologiliiton myöntämä henkilöarvioinnin sertifikaatti.

”Meille on kertynyt vuosikymmenten varrella valtavasti dataa sekä menetelmistä että rekrytointien onnistumisesta, jota voimme hyödyntää työmme kehittämisessä. Lisäksi tärkeässä roolissa on psykologien vankka osaaminen ja ammattietiikka”, Saukko kertoo.


Myytti #4: Etäarviointi on epäluotettavaa

Etäarvioinnit nousivat suureen suosioon koronapandemian aikana, mutta ne ovat tulleet jäädäkseen. Niissä hakija voi suorittaa osan tehtävistä omassa tahdissaan, ja myös ryhmätehtävät ja psykologin haastattelu tehdään etäyhteyden yli.

”Meille tullut palaute on, että etäarviointi on mieluisaa kaikille osapuolille. Arvioinnit voidaan tehdä aina tietenkin myös kasvotusten Psyconin toimipisteissä ympäri Suomea”, Vuorelma-Iho kertoo.

Psyconin etäarviointien ennustavuus on tutkitusti yhtä korkea kuin kasvokkain toteutetuissa arvioinneissa. Lisäksi niiden turvallisuudesta pidetään hyvää huolta. Arviointitilanteet ovat etänäkin hyvin valvottuja, eli tilaaja voi luottaa siihen, että hakija suorittaa testit itsenäisesti. Psyconilla panostetaan myös erittäin korkeaan tietoturvaan, jotta arkaluontoiset tiedot pysyvät taatusti salassa.


Myytti #5: Henkilöarvioinnista on hyötyä vain rekrytointipäätöksen tekemisessä

Henkilöarvioinnin tarkoitus ei ole tuottaa kyllä- tai ei-vastausta vaan tarjota kattavasti tietoa päätöksenteon tueksi. Psyconilla henkilöarviosta tuotetaan aina helppotajuinen raportti, jossa avataan kandidaatin osaamista ja motivaatiotekijöitä. Lisäksi tulokset käydään yleensä läpi rekrytoivan esihenkilön kanssa.

”Arviointi tuo esille, millaiset asiat ihmistä motivoivat, miten häntä motivoidaan, mistä hän innostuu tai lannistuu ja mikä pitää hänet liikkeessä. Meidän vastuullamme on se, että raportoimme oleellisen tiedon asiakkaalle ja autamme ymmärtämään, mikä on keskeistä tehtävässä menestymisen kannalta”, Saukko kertoo.

Raportista on hyötyä myös kandidaatille, tuli hän valituksi tai ei, sillä tiedon avulla voi ymmärtää paremmin omia vahvuuksiaan ja kehityskohteitaan. Psyconilla myös hakijalla on aina mahdollisuus käydä tuloksia läpi arvion tehneen psykologin kanssa.

Vuorelma-Iho kannustaa käyttämään henkilöarvioinnin tuloksia myös rekrytointipäätöksen tekemisen jälkeen. Hyötyä tiedosta on etenkin perehdytysvaiheessa.

”Mitä vaativammista tehtävistä puhutaan, sitä vauhdikkaammin liikkuvaan junaan ihminen hyppää ja sitä nopeammin hänen odotetaan tuottavan lisäarvoa. Henkilöarviointi tarjoaa ikään kuin käyttöoppaan, miten ihminen pääsee paremmin ja nopeammin sisään tehtäväänsä”, Vuorelma-Iho kiteyttää.

Teksti: Lotta Heikkeri


Lisätietoja henkilöarvioinneista antaa

Riitta Vuorelma-Iho
Liiketoimintajohtaja, arviointipalvelut, osakas