Kun maailmassa tapahtuu vaikeasti käsitettäviä, epävarmuutta synnyttäviä asioita, katse etsii vakautta, tietoa siitä, että jossain on joku, joka tietää, miten tilanteessa pitää toimia. Oma pitkä kokemukseni lentoyhtiössä nostaa mieleen yksinkertaisen käytännön tilanteen. Kun lento-olosuhteet olivat poikkeukselliset ja jopa pelottavat, asiakkaat etsivät katseellaan kokenutta matkustamohenkilöstön jäsentä: Kuka on elänyt näitä tilanteita ennenkin? Onko kaikki ok? Selvitäänkö tästä, kuuluttaako kapteeni vakaalla äänellä kaiken olevan hallinnassa? Kokemuksen arvo tulee esiin tilanteissa, jotka koettelevat toimintakykyä – konkari säilyttää helpommin katseen pallossa ja tekee luontevasti sen, mitä tilanne vaatii.
Organisaatiot elävät rinnan ulkopuolisten olosuhteiden kanssa. Yritysten strategiat tehdään pidemmän aikavälin suunnannäyttäjiksi, ja niillä on iso merkitys toiminnan fokuksen ohjaamisessa. Elävässä elämässä tapahtuvat pienet tai suuret tapahtumat eivät kuitenkaan välitä strategioista vaan voivat yllättää meidät kaikki. Tässä ajassa yllätyksiä tuntuu riittävän, ja monet sellaiset asiat ja arvot, joita hetki sitten pidimme itsestäänselvyyksinä, kyseenalaistetaan.
Epävarmuus vie perusasioiden äärelle
Selkeys johtamisessa ei varmaan koskaan ole mennyt virallisesti pois muodista, mutta tilaa on saanut enemmän yleisön villitsemiseen keskittynyt johtaminen. Alitajunnassa pyörivät kuvat visionäärisistä johtajista, jotka maagisesti naulaavat työyhteisön kuuntelemaan tulevaisuudenkuvaa Yes, we can -asenteella; tällä jengillä mennään ja ollaan ihan mielettömiä.
Monesti tulee kuitenkin mietittyä hurmaavan esityksen päätteeksi, miten viedä esityksen sanoma arkeen ja mitä omat tiimiläiset tarvitsevat jaksaakseen ja voidakseen onnistua siinä, mitä heidän pitäisi tehdä. Onko tyyppi irti arjesta, olenko minä vain yleisöä, vai teemmekö asioita yhdessä? Mihin voisin kiinnittyä?
Ketä me haluamme seurata, kun kriisi on lähellä tai päällä? Oma kokemukseni on, että epävarmuudessa perusasiat kokevat renessanssin. Selkeys, ymmärrettävät roolit, terve työyhteisö ja sopivan vaativat tavoitteet ovat tärkeitä kasassa pitäviä voimia, joilla kiinnitymme yhteisöömme. TED Talkeja tarvitaan harvoin, eikä organisaatioelämä ole show’ta.
Turvallisuuden ja luottamuksen kokemus syntyy yhdessä tehtyjen asioiden kautta. Kun johtajat ovat läsnä, tuovat tilanteeseen oman rauhallisen näkemyksensä ja luotsaavat joukkoja kohti tavoitteita olematta itse supersankareita, kentällä on enemmän tilaa onnistujille. Tällöin vahvistuu tunne siitä, että yhdessä toimien organisaation tulevaisuuden tavoitteet on mahdollista saavuttaa.
Tulevaisuususkon johtaminen on yksi Psyconin vuoden 2024 työelämän trendeistä. Tutustu muihin työelämän trendeihin täällä.