”Henkilöarviointityö on hyvä yhdistelmä kaikkea sitä, mitä olen aikaisemmin tehnyt psykologina. Olen tehnyt tuhansia psykologisia tutkimuksia erikoissairaanhoidon puolella, ja työelämän ilmiöt ja organisaatiot ovat tulleet tutuksi työskenneltyäni pitkään työterveyshuollossa. Aiempi kokemukseni yhdistyy tässä työssä juuri eikä melkein.

Olen aina ollut pohdiskeleva ja mietiskelevä, ja polkuni psykologian pariin oli pitkä. Filosofia kiinnosti minua valtavasti, mutta arjen realiteetit löivät vastaan ja ymmärsin, että en filosofina pystyisi elättämään itseäni helposti, joten päädyin opiskelemaan psykologiaa. Lähtökohtani psykologiaan onkin aina ollut ilmiöt. Ne kiinnostavat minua valtavasti.

Valmistuttuani työskentelin pitkään erikoissairaanhoidossa. Tein psykologisia tutkimuksia etenkin lääketieteellisen diagnostiikan tueksi ja työkykyarviointeihin liittyen. Halusin kuitenkin siirtyä yksilömaailmasta tekemään enemmän töitä työyhteisöjen ja organisaatioiden kanssa. Sairaalatyöskentelystä päädyin muutaman sattuman kautta työterveyshuoltoon, jossa työskentelin yksilövastaanoton rinnalla kehittämiskonsultoinnin ja esihenkilöiden valmennuksen parissa toistakymmentä vuotta.

Vuosien myötä työterveyden maailma tuli tutuksi ja halusin uutta kicksiä töihin. Nyt olen ollut Psyconilla puolitoista vuotta henkilöstökonsulttina. Sain taloon tullessani riittävästi aikaa päästäkseni sisälle työhön. Koin, että minuun ja minun ammattitaitooni luotetaan, vaikka tulin ihan toisista ympyröistä. Nykyinen roolini sopii minulle hyvin, sillä oma orientaationi on aina ollut asiakaslähtöinen. Vaikka olemmekin maantieteellisesti hajallaan ympäri Suomea, meillä on yhteisöllisyyttä. Täällä halutaan satsata siihen, että porukka voi ja jaksaa hyvin.

Tausta-ajatukseni on jo työterveyshuollosta lähtien ollut, että haluan olla vaikuttamassa ihmisten hyvinvointiin töissä. Työhyvinvoinnin kannalta todella tärkeää on se, että ihminen kokee tekevänsä hänelle sopivaa työtä. Itse olen täysin oikealla alla, enkä ole päivääkään katunut, että olen kouluttautunut tälle alalle.

Henkilöarviointien tekeminen on pitkälti aivotyötä. Selvitämme, mikä on kyseisessä roolissa keskeistä ja millainen henkilö on kyseessä sekä tuotamme tiedon ymmärrettävään raporttimuotoon. Oikean henkilön löytäminen on aina tarpeiden sovittamista: työnantajat haluavat saada parhaan mahdollisen työntekijän, jolla on myös omia odotuksia ja tarpeita. Niiden pitää sopia yhteen.

Pääsen tässäkin työssä hyödyntämään kiinnostustani filosofiaan ja ilmiöihin. Olen tavannut valtaisan määrän ihmisiä ja kuullut paljon erilaisia tarinoita. Työelämä on muuttunut paljon, ja se muuttuu edelleen. Työelämä ei ole enää yhtä vakaata kuin ennen, vaan tehdään paljon projektiluontoista työtä, ja sisäisen yrittäjyyden vaatimus kasvaa vuosi vuodelta. Minusta on kiinnostavaa pohtia, kuinka valmiita ihmiset ovat sopeutumaan tällaisiin muutoksiin.”

Töissä Psyconilla

Psycon on rekrytoinnin, psykologisten henkilöarviointien sekä johtamisen ja organisaatioiden kehittämisen johtava asiantuntija. Meillä työskentelee yli 70 alojensa huippuosaajaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Lappeenrannassa.
Lue lisää

”Olen saanut paljon vastuuta jo opiskelujen aikana”

Tiiminvetäjä Matti Ylimaunu kuvailee työtään näköalapaikaksi työelämään ja erilaisiin organisaatioihin. Töistä voi ammentaa paljon myös kauppatieteen opintoihin – ja päinvastoin.
Lue lisää

”On yhteiskunnallisestikin merkittävä kysymys, että ihmiset ovat heille sopivissa työpaikoissa”

Henkilöarviointikonsultti Hanna Starczewski yhdistää työssään psykologian ja kauppatieteiden osaamista. Onnistunut rekrytointi on hänestä merkityksellistä niin yksilön, yrityksen kuin yhteiskunnan kannalta.
Lue lisää