Henkilöarvioinnit virtasivat verkkoon

30.03.2020
Jaa

Nykytilanteen myötä suurin osa työntekijöistä ympäri Suomea ja maailmaa on siirtynyt työskentelemään etätöihin kotiin. Tämä on suuri muutos monissa organisaatioissa ja haastaa perinteiset mallit työntekoon ja läsnäoloon. Muutos on tullut suurimmalle osalle hyvin yllättäen, eikä moiseen ole välttämättä osattu varautua kovin hyvin etukäteen.

Henkilöarvioinnin uudet tuulet

Perinteisesti myös psykologiset henkilöarvioinnit ovat edellyttäneet läsnäoloa tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Etäarviointiratkaisuiden pohtiminen on ollut kuitenkin ajankohtainen aihe jo pidemmän aikaa globalisaation myötä muuttuneessa toimintaympäristössä, jossa mahdolliset työnhakijat saattavat olla toisella puolella maailmaa. Tuskin kukaan kuitenkaan osasi edes aavistaa, miten tärkeiksi erilaiset etäratkaisut muodostuvat, kun käytännössä kaikki ihmisten välinen vuorovaikutus tapahtuu tällä hetkellä erilaisten viestimien kautta kasvotusten tapahtuvien kontaktien sijaan.

Digiratkaisut muutoksen mahdollistajana

Etätyöskentelyyn siirtyminen on onnistunut kuitenkin meiltä psyconlaisilta hyvin. Olemme pystyneet vastaamaan poikkeavan tilanteen asettamiin haasteisiin nopeasti, sillä olemme toteuttaneet paikkariippumattomia arviointeja kansainvälisissä toimeksiannoissa jo muutaman vuoden ajan.

Työtä ei ole tarvinnut nyt lähteä muotoilemaan uudestaan, vaan onneksemme olemme jo muutaman vuoden ajan tehneet systemaattista kehitystyötä ja palveluiden digitalisointia. Menetelmiämme on siirretty jo aiemmin digitaalisille alustoille, joihin jokaisella on pääsy omalta tietokoneelta kotoa käsin.

Kokonaisvaltaisuus ja vuorovaikutus säilyy myös verkossa

Arviointi vaatii tietokoneen lisäksi vain toimivan Internet-yhteyden, hiiren, näppäimistön, kuulokkeet ja mikin. Selkeät opastevideot ohjaavat henkilöarviointiin osallistuvan virittäytymään oikealla tavalla etäarviointiin.  Lisääntyneiden digimahdollisuuksien myötä kaikki tehtävämme, ryhmäsimulaatiota myöten, pystytään toteuttamaan myös etäratkaisuin. Arviointiin kuuluu edelleen perinteisen arvioinnin tapaan vapaatahtisia itsearviointikyselyjä, aikarajallisia kykytehtäviä, yksilö- ja ryhmäsimulaatioita sekä haastattelu psykologikonsulttimme kanssa. Vuorovaikutukselliset osuudet toteutetaan esim. Teams- tai Skype-yhteyden avulla videoitse.

Eettisyys ennen kaikkea

Paikkariippumattomissa arvioinneissa emme edelleenkään tingi laadusta. Myös tietoturvakysymykset ja arviointien luottamuksellisuus on otettu erityisesti huomioon etäarviointiprosessia kehitettäessä. Samat eettiset periaatteet siis pätevät edelleen, vaikka käytännön toteutus on muuttunut valtavasti siitä, miten psykologisia henkilöarviointeja on tehty perinteisin keinoin aiemmin. Nykytilanne on siis luonut paljon haasteita, mutta sen myötä on tullut myös paljon uusia mahdollisuuksia, joihin voimme innokkain mielin tarttua!

Kirjoittaja

Hanna Starczewski
Seniorikonsultti
Kaikki tämän kirjoittajan artikkelit