Tämän päivän työelämä kaipaa itseohjautuvia yksilöitä. Yksi juonne itseohjautuvuudessa on itsensä johtamisen taito – nimenomaan taito: matka, jonka varrella voi aina löytää uusia sävyjä ja näkökulmia, kehittyä ja kasvaa, nauttia iänikuisesta keskeneräisyydestä ja oppimisesta. Itsensä johtamisen keinot eivät ole työkalupakki, joka kerran kerätään kasaan ja sillä sitten yritetään pärjätä loppuikä, vaan itsensä johtaminen on prosessi, jonka hienosäätö tapahtuu vaihtuvien tilanteiden ja elämän ihanan yllätyksellisyyden mukaisesti.
Perusasiat kuntoon
Muistanet Maslow’n tarvehierarkian ja sen alimman portaan? Et voi odottaa itseltäsi motivoitunutta ja tavoitteellista toimintaa korkealla suoritustasolla, jos laiminlyöt fyysiset perustarpeesi. Huolehdi siis, että syöt, juot, nukut ja liikut riittävästi.
Itsetuntemus
Itsetuntemus ja sen tiedon hyväksikäyttäminen omassa toiminnanohjauksessa on merkittävä voimavara. Itseään pitää osata kohdella lempeästi, rohkaisevasti, vaativasti, ylpeästi jne. Sinun pitäisi itse tietää parhaiten, mitä kussakin tilanteessa kaipaat. Itselläni aloittaminen on innostuksen näkökulmasta helpompaa hyvällä, hiukan maanisella fiiliksellä, mutta käytännössä saan eniten aikaiseksi hiukan synkemmällä hetkellä – hetkinä, jolloin en ole kovin sosiaalinen. Aikoinaan huomasin kuuntelevani jotenkin automaattisesti heviä siivotessani, mutta se lisäsi aggressiota puuhaan, joka ei lukeudu lempiasioideni listalle. Kokeilun kautta havaitsin, että joku salsan tapainen toimii minulle paremmin fiiliksen näkökulmasta epämieluisien tehtävien parissa. Toki jos huumorintaju riittää, on mahdollista nauraa itselleen ja itsensä kanssa. Itse olen ajatellut, että pitäisikö ompeluttaa marttyyrinviitta tilanteisiin, joihin syystä tai toisesta tykkään ryhtyä lähtökohtaisesti toimimattomalla asenteella.
Oman mielialan hallinta
Tarjosin pojalleni pelipäivänä kalsareita, jossa oli lampaankuvia. Ne olivat kuulemma ihan hyvät kalsarit, mutta rajaus oli selkeä: pelipäivänä ei lammaskalsareita pidetä. Ymmärsin täysin – ei tietenkään pidetä. On helppo ymmärtää itsensä psyykkaamisen hienoutta pelipäiväkontekstissa ja nähdä peliin valmistautumisen rituaalit jotenkin järjellisenä toimintana. Kun tavoite on voittaa tämän päivän peli, ei olla valmiita ottamaan mitään riskejä valmistautumisessa. Mutta näinhän pitäisi jokaiseen päivään lähteä: laittaa voimabiisi soimaan, onnenkalsarit jalkaan, tehdä itsensä kanssa tsemppirinki: kuka voittaa tänään – minä!
Valinnat
Elämä on täynnä valintoja. Joskus helppoja ja itsestään selviä, joskus hankalia ja kipeitä valintoja. Jotkut asiat pitää päättää rationaalisesti järjen äänellä. Toisinaan sydän ja intuitio ovat parempia keskustelukumppaneita. Mutta on tärkeää ymmärtää valintojen mahdollisuus ja nähdä itsensä aktiivisena toimijana valintojen äärellä. Se, että annan jonkin asian tai ihmisen vaikuttaa mielialaani ja intooni, on valinta. Jotkut ovat toki herkempiä kuin toiset ja itse esimerkiksi olen kohtuullisen herkkä sieppaamaan ympärilläni olevia mielialoja ja tunteita, mutta automaation asteelle niitä oman elimistön reaktioita ei varmaan kannata päästää. Minä voin vaikuttaa omaan päivääni ja valita, millä fiiliksellä siihen astun.
Keskittyminen
Keskittymisen eteen pitää tehdä nykyään hiukan enemmän töitä kuin joskus aiemmin. Saatavilla olemisen paine on jatkuva ja läsnäolon kanavat ovat moninaiset. Usein hyvä suoritus ja tehokkuus loppuun saattamisen näkökulmasta vaativat kuitenkin ärsykkeiden rajaamista ja kaiken muun ympärillä pyörivän siirtämistä sivuun. Eikä se aina ole helppoa: työsähköposti ja työyhteisön chat laulaa, puhelin soi, joku koputtaa ovensuussa, Whatsappin moninaiset ryhmät kaipaavat vastaustasi, Hobbydeed ilmoittaa muuttuneista lasten harrastusaikatauluista, mikä romuttaa illan kyytirinkisuunnitelmat, Helmi tai Vilma muistuttaa huomisesta metsäretkestä, mikä avaa mielessäsi jääkaappitiedoston: onko kotona evästarpeita vai tuottaako tämä muistutus kaupassakäyntitarpeen, Outlook muistuttaa kohta alkavasta palaverista, Teams puolestaan siitä, että you have plenty of tasks to do. Ja lopulta ranteessasi oleva älykello huomauttaa, että stressitasosi ovat olleet turhan korkealla jo tovin ja voimavarasi tämän päivän osalta alkavat ehtyä. Taisit ymmärtää pointtini.
Ja lopulta palautuminen
Jotta tekisit huomisestakin päivästä itsellesi hyvän, niin muista huolehtia voimavarojesi palauttamisesta. Etsi aktiivisesti keinoja, joilla saat kierrokset laskettua ja sykkeen alas. Mieti, millä tavalla haluat rentoutua, mistä nautit, mikä on sinun hyvän arkesi kannalta tärkeää ja merkityksellistä – asioita, joista et ole valmis tinkimään, koska ne ovat sinun hyvän päiväsi edellytyksiä.
Pidä siis itsestäsi huolta, sillä sinä olet tärkeä. Se on itsensä johtamista, jos mikä.
Vieraskynä: Riikka Moisio, PsM, laillistettu psykologi