Autotalliprojektista Suomen johtavaksi psykologisten henkilöarviointien asiantuntijaksi – Psycon 70 vuotta

02.01.2023
Jaa

Psyconin tarina sai alkunsa 70 vuotta sitten kolmen psykologin autotalliprojektina. Vuosien saatossa palveluvalikoima on laajentunut henkilöarvioinneista rekrytointeihin ja organisaatioiden ja johtamisen kehittämiseen. Kehittymisen kulmakivenä ovat olleet tutkimustiedon seuraaminen ja korkeat sisäiset tavoitteet.

Psyconin taival alkoi vuonna 1953, kun psykologit Erkki Palomäki, Erkki Puranen ja Yrjö Lehti perustivat Valintakoe Oy:n. Erilaisten valintatestien ja psykologisen tutkimustyön parissa työskennellyt kolmikko näki mahdollisuuden sillä hetkellä tarjolla olevien arviointimenetelmien kehittämiseen ja henkilöarviointeihin erikoistuvan yhtiön perustamiseen.

He pohjasivat Valintakoe Oy:n toiminnan vahvasti tutkittuun tietoon ja vertaisarvioituun tieteeseen. Tavoitteena oli tarjota asiakkaille heidän tarpeisiinsa vastaavia, luotettavia henkilöarviointipalveluita. ”Samalla asialla olemme edelleenkin”, toteaa Psyconin toimitusjohtaja Lauri Luoto. ”Olemme saavuttaneet aseman Suomen johtavana henkilöarviointien toimittajana ja pidämme siitä asemasta kiinni jatkossakin”.

Alkuvuosien jälkeen Valintakoe Oy, eli nykyinen Psycon, on tuonut Suomen markkinoille uraauurtavia menetelmiä parhaiden osaajien löytymiseen. Palveluvalikoima on vuosikymmenten aikana laajentunut kattamaan myös erilaisia rekrytoinnin sekä organisaatioiden ja johtamisen kehittämisen palveluita.

Kehitystä tutkimustyön ehdoilla

Palveluvalikoiman laajentumisesta huolimatta Psyconin tavoite suomalaisessa työelämäkentässä on pysynyt samana. Vuoden 2023 Psycon kertoo tehtäväkseen paremman työelämän ja johtamisen rakentamisen. Seitsenkymmenvuotinen taival on kuitenkin vaatinut myös uudistumista.

”Psyconin historiasta muodostuu kaunis kaari nykypäivään, mutta historian vaaliminen ei yksin riitä, pitää olla kunnianhimoa myös kehittää ja kehittyä. Suomalaisten organisaatioiden tarpeet ja vaatimukset kasvavat esimerkiksi virtuaalisuuden ja vastuullisuuden osalta, ja haluamme auttaa asiakkaitamme onnistumaan näissäkin tavoitteissa”, Luoto kuvaa.

Kolmen perustajan alkuperäisen vision mukaan Psycon pohjaa kehittymisensä edelleen vahvasti tutkittuun tietoon ja tieteeseen. Oma tutkimus- ja menetelmäkehitys on organisaatiolle keskeinen arvo ja kunnia-asia. Esimerkiksi Psyconin korkealaatuisten etäarviointien kehittäminen aloitettiin jo vuonna 2017, selvästi ennen koronapandemiaa.

Laajoista ratkaisuista vaikuttavuutta

Tulevaisuuden suuntana Luoto näkee, että Psyconin eri palvelut tulevat kohtaamaan entistä enemmän.

”Kokonaisvaltaisten ratkaisujen kautta voimme hakea laajempaa vaikuttavuutta ja toimia paremmin asiakkaidemme monipuolisena kumppanina. Rekrytointi, henkilöarviointi ja organisaatioiden kehittämispalvelut muodostavat tehokkaan palveluketjun, joka vastaa hyvin suomalaisten organisaatioiden tarpeisiin.”

Palveluiden monipuolistuminen on tuonut taloon myös kattavammin erilaista osaamista. Henkilöarviointeja toteuttavien psykologien lisäksi Psyconilta löytyvät myös kokeneet rekrytoinnin, valmentamisen ja organisaatiokäyttäytymisen ammattilaiset.

”Pyrimme olemaan oman alamme johtava työ- ja organisaatiopsykologian asiantuntijayhteisö. Monipuolisen osaajajoukon kautta olemme pystyneet kerryttämään erilaisten organisaatioiden tuntemusta sekä ymmärrystä eri aloilta. Nykyisin olemmekin Suomen suurimpien konsernien, tuoreiden kasvuyritysten ja julkisen sektorin toimijoiden luotettu kumppani”, kertoo Luoto.

Rima on siis asetettu korkealle niin palveluiden laadun, uudistumisen kuin henkilöstön osaamisenkin osalta. ”Tämä on menestysresepti, jonka uskomme kantavan vielä toisetkin 70 vuotta ja pidemmällekin”, summaa Luoto.

Uutiskuvassa nähtävissä näppäryystestejä, joita käytettiin mekaanisen päättelykyvyn mittaamiseen.