Viisi vuotta sitten valtioneuvoston julistama poikkeustila sulki toimistot ja siirsi työntekijät keittiönpöytien ääreen. Etätyösuositus purettiin vasta kaksi vuotta myöhemmin, mutta monissa organisaatioissa se jäi pysyväksi käytännöksi. Äkillisestä muutoksesta on seurannut paljon hyvää, mutta myös haasteita, joista osa on vielä ratkaisematta.
Johtamisen professori Lynda Gratton on selittänyt toimintaa koronasulussa muutosjohtamisen teorialla, jonka mukaan normaalisti jähmeät organisaatiot ”pehmenevät” suuren ulkoisen paineen alla. Niistä tulee ketteriä, mutta samalla haavoittuvia. Pehmennyt organisaatio pitää jähmettää uudelleen, jotta uusi toiminta vakiintuu ja pelisäännöt ovat taas selkeät.
Koronan aikana pehmeneminen oli nopeaa ja kokonaisvaltaista. Vuosien aikana syntyneisiin haasteisiin, kuten rauhattomiin työpäiviin, palaverisumaan ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen löytyi uusia, etätyöpohjaisia ratkaisuja. Kun ratkaisut vakiintuivat, niistä tuli osa tuottavampaa työkulttuuria, jossa tarpeetonta ajan ja paikan riippuvuutta purettiin.
Organisaatioiden kannalta riskinä joustavissa työkäytännöissä on innovointikyvyn taantuminen. Maailmalla on esimerkkejä yhtiöistä, jotka ovat reagoineet tilanteeseen määräämällä työntekijöitään palaamaan lähitöihin. Vaikka näin pitkälle ei Suomessa ole yleensä menty, jokaisessa työyhteisössä tulisi kiinnittää huomiota kolmeen keskeiseen asiaan: uusien ideoiden syntymiseen, luottamuksen rakentumiseen sekä yksilöiden sitoutumiseen yhteisöönsä.
Miten huolehdimme oivalluksia synnyttävästä, poikkitieteellisestä yhteydenpidosta eri tiimien ja ammattialojen välillä? Onko organisaatiossamme riittävästi tilaa luottamusta synnyttäville, kiireettömille kohtaamisille myös muiden kuin lähikollegoiden kesken? Entä miten varmistamme, että jokainen on kiinnittynyt koko yhteisöön ja sen tavoitteisiin, eikä vain tiimiinsä tai tehtävänkuvaansa?
Viisi vuotta on lopulta hyvin lyhyt aika suurten muutosten tekemiseen työkulttuurissa. Samalla kun moni asia on muuttunut hyvään suuntaan, innovaatiokyvyn osalta jähmettäminen on vielä kesken.