Kevätjuhlan aika – kuluneen työvuoden opit itämään

31.05.2019
Jaa

Kevään päätteeksi koululaiset saavat todistuksensa ja kirmaavat kesälaitumille: ihanaa riemua uurastuksen jälkeen, ehkä helpotuksenkin huokauksia tai haikeuden kyyneleitä. Koulun lukuvuosirytmiin kuuluu tietty pysähtyminen kuluneen lukuvuoden äärelle palautteen muodossa ja katseen suuntaaminen tulevaan: ”Oppilas siirretään x-luokalle”. Meidän aikuistenkin voisi olla hyvä tehdä pieni tsekkaus menneeseen ennen lomia ja jättää kehitysajatukset tulevan työkauden suhteen hautumaan.

Palaute menneestä

Voisit miettiä omaan työnkuvaasi kuuluvia eri osa-alueita ja sitä, mitä ne sinulle merkitsevät. Jotkut asiat saattavat edustaa mukavaa rutiinia, joka tuottaa aikaansaamisen iloa ja myös rytmiä työpäiville. Osa työtehtävistä tuottaa sinulle iloa esimerkiksi siksi, että olet yksinkertaisesti tosi hyvä niiden äärellä ja pääset hyödyntämään vahvuuksiasi. Sitten on tehtäviä, jotka saattavat tuottaa hieman tuskaakin, kun mokomat osuvat epämukavuusalueelle ja teettävät keskimääräistä enemmän vaivaa ja pakottavat kehittymään tai kasvamaan johonkin suuntaan, oppimaan jotakin uutta. Mutta toki nämä myös palkitsevat uskalluksesta ja rohkeudesta, uuden oppimisen riemusta. Toisaalta työssäsi saattaa olla tehtäviä, jotka eivät osu aivan vahvuusalueellesi mutta eivät myöskään tuota oppimisen iloa, vaan kuormittavat omalta osaltaan. Voisitko tehdä näille tehtäville jotakin: joko vähentää niiden osuutta tai muuttaa omaa suhtautumistasi niihin?

Erityismaininnan arvoista

Missä olet onnistunut erityisen hyvin? Mistä olet itse tosi ylpeä? Mistä muut sinua kiittäisivät? Saisitko stipendin jostain erityisestä onnistumisesta vai olisitko ansainnut Kiva Kaveri -kunniakirjan? Huomioi samalla, että merkitykset ovat erilaisia: aina työn kannalta merkitykselliset onnistumiset eivät ole sinulle niitä tärkeimpiä ja päinvastoin — se on ihan ookoo. Oman hyvinvoinnin ja työn mielekkyyden kannalta on kuitenkin hyvä huomioida erot ja tavoitella sopivaa balanssia niiden välillä.

Työkunto nyt

Tässä vaiheessa vuotta monella on pyöreästi kuukausi aikaa kesäloman alkuun. Joillakin saattaa olla jopa edessä vuoden ehdottomasti kiireisin ja tiukkatahtisin kuukausi, mikä tarkoittaa sitä, että huippukunnon pitäisi osua tähän saumaan. Tunnetko olevasi huippukunnossa ottamaan loppurutistuksen vastaan? Toisaalta vaikka nimenomaista huippukuntoa ei vaadittaisikaan juuri tähän aikaan vuodesta, voisi loman palauttavaa vaikutusta edesauttaa se, ettei lomalle lähde voimavarojen ollessa pahasti miinuksella ja ensimmäiset kaksi viikkoa mene nollatason saavuttamiseen. Mitenkäs voisit tuunata loman jälkeen työtäsi niin, että palautuminen olisi päivittäistä eikä arki olisi sinnittelyä voimavarojen äärirajoilla? On hyvä myös miettiä oman työnsä kuormittavuutta: riittääkö hyvä peruskunto vai edellyttääkö työ ajoittain huippusuorituksia paineen alla? Jos vastasit jälkimmäiseen kyllä, on hyvä miettiä, miten pitää huolta siitä, että venymiskykyä riittää tarvittaessa. Toisaalta jos työkunto pysyy ympäri vuoden hyvänä, voit onnitella itseäsi ja vielä kerrata, miten olet saanut sen aikaiseksi. Ennen lomia on hyvä laittaa siemeniä itämään sen suhteen, miten pitää entistä parempaa huolta itsestään ja varmistaa niin työkunto kuin hyvinvointi myös elämässä yleensä.

Lomasta lomaan

Loma on useimmiten kivaa aikaa, mutta lomien välissä elää arki, jonka pitäisi olla kuitenkin sitä kaikkein parasta aikaa. Ennen lomalle lähtöä on hyvä muistuttaa itselleen, mikä tekee omasta arjesta mahtavaa, ja värittää esiin ne pienet hetket ja yksityiskohdat, jotka ovat oman elämän tähtihetkiä. Niitä voi olla haasteellista erottaa kiireen keskellä, mutta pyri löytämään vaikka viikon ajan yksi asia päivässä. Kiireessä saattavat lähtökohtaisesti ihanat asiat saada myös kuormittavia sävyjä, ja siksi niiden esiin tulemista on hyvä avustaa aika ajoin. Mieti omalla kohdallasi, voisiko arkimaanantai olla se kaikkein odotetuin päivä – ihan mahtavaa, kun kaikki hieno jälleen alkaa!

Kirjaa, piirrä, leikkaa kuvista tai taltioi jollakin muulla tavalla pääkohdat kevätjuhla-ajatuksistasi ja jätä hautumaan. Kaikkea ei tarvitse aina työstämällä työstää eteenpäin – jotkut asiat puhkeavat kukkaan melkein itsestään, kunhan antaa niille mahdollisuuden. Toivon, että tämä kevätjuhlahenkinen mielikuvaharjoitus teki sinusta hetkeksi oman elämäsi hymytytön tai -pojan.

Vieraskynä: Riikka Moisio, PsM, laillistettu psykologi