Psycon mukaan Työterveyslaitoksen tekoälytutkimukseen

04.12.2024
Jaa

Tekoäly voi automatisoida ja tehostaa työntekoa, mutta miten se vaikuttaa työpaikkojen käytöntöihin ja asiantuntijoiden työhön? Muun muassa tähän kysymykseen haetaan vastausta Työterveyslaitoksen toteuttamassa, kolmivuotisessa tutkimushankkeessa.

Hankkeen tavoitteena on ymmärtää generatiivisen tekoälyn käytön vaikutuksia asiantuntijatyössä, selvittää tekoälyn käytön yhteyksiä työn hallintaan, merkityksellisyyteen ja hyvinvointiin, sekä kartoittaa tulevaisuuden skenaarioita tekoälyn hyödyntämiseen liittyen.

Tutkimus seuraa tekoälyn käytön kehittymistä viidessä kohdeorganisaatiossa, joihin lukeutuvat Psyconin lisäksi Fondia, Nitor Group, Finanssialan ry sekä Henry ry. Tutkimusaineistoa kerätään kaikista viidestä organisaatiosta mm. haastatteluilla, kyselyillä sekä skenaariotyöpajoilla. Hankkeessa hyödynnetään myös Tilastokeskuksen Työolotutkimus 2023 -aineistoa.

Tutkimuksen odotetaan tuottavan tietoa generatiivisen tekoälyn hyödyntämisen työelämävaikutuksista pitkällä aikavälillä. Lisäksi hankkeen aikana tuotetaan käytännön työkalu, tiekartta, joka tukee organisaatioita tekoälyn käyttöönotossa ja käytön visioinnissa.




Mikä tarkoittaa generatiivinen tekoäly? Vastaus tuotettu Chat GPT:llä.

Generatiivinen tekoäly tarkoittaa tekoälyä, joka pystyy luomaan uusia sisältöjä, kuten tekstiä, kuvia, ääntä, videoita tai koodia, lähtötietojen ja oppimansa perusteella. Sen perustana ovat edistyneet koneoppimismallit, kuten neuroverkot, jotka on koulutettu suurilla tietomäärillä. Generatiivinen tekoäly ei ainoastaan kopioi oppimaansa, vaan se yhdistää ja luo uutta yhdisteltyjen tietojen pohjalta, tehden siitä innovatiivisen työkalun monille toimialoille. Tunnettuja generatiivisen tekoälyn sovelluksia ovat esimerkiksi tekstin luontiin tarkoitetut kielimallit (kuten ChatGPT), kuvageneraattorit (kuten DALL-E) ja musiikintuotantotyökalut.


Lisätietoja tutkimuksesta antaa

Lauri Luoto
Toimitusjohtaja, osakas