Soveltuvuusarviointi ei onnistu yhdellä testillä!

13.04.2018
Jaa

Tämä on suora hyökkäys kuponkikauppiaita vastaan. Tunnen henkilöarvioinnin eettisyyttä loukattavan väittämällä, että yksi persoonallisuustesti haastattelun yhteydessä tarjoaisi kaiken rekrytointipäätöksessä tarvittavan tiedon. Miten yksi testi voisi riittää siihen?

Persoonallisuus on kerroksellinen

Osa persoonallisuudesta on perinnöllisesti määräytynyttä kykyä ja temperamenttia, osa varhaislapsuuden myötä kehittyneitä valmiuksia ja osa yksilön oman kasvuprosessin myötä vahvistuneita tietoisia tavoitteita.

Persoonallisuus koostuu siis ei-tietoisista motiiveista, automatisoituneista reagointimalleista sekä opituista taidoista ja kompetensseista. Lisäksi persoona on jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Muutokseen vaikuttaa myös varttuminen. Luojan kiitos, etten itse ole enää sama äkkiväärä omnipotentti kuin nuorena. Tosin tutkimusten mukaan olen kyllä tyhmempi. Mutta myös kokeneempi (ehkä se on sitä viisautta sitten…).

Osaaminen, lahjakkuus vai motivaatio?

Rekrytointipäätöksiä tehtäessä on hyvä määritellä soveltuvuuden edellytykset eli kriteerit. Sen jälkeen voidaan määritellä tarvittavat ominaisuudet ja osaaminen. Ja samalla on tunnistettava, mistä persoonallisuuden kerroksesta on haettava kriteereihin liittyviä vastauksia. Onko kyse osaamisesta (pianonsoittotaito) vai lahjakkuudesta (musikaalisuus) vai motivaatiosta (halu harjoitella ja harjoitella)?

Soveltuvuusarviointi ennustaa tulevaa käyttäytymistä

Vain yhtä asiaa selvittämällä ei voi ennustaa henkilön käyttäytymistä tulevaisuudessa. Se, onko henkilö musikaalinen, ei välttämättä kerro, haluaako hän harjoitella. Tai vaikka harjoittelisi ja harjoittelisi, oppisiko hän silti loistavaksi pianistiksi.

Tarvitaan siis monia testejä ja menetelmiä, jotta voi tehdä osuvia ennusteita ehdokkaiden käyttäytymisestä. Ja psykologin haastattelijaksi sekä soveltamaan kaikkea kerättyä tietoa.

Se ei onnistu yhdellä kupongilla.

Katso myös Duunitorin Kehity tai Kuole -keskusteluohjelman jakso ”Kolme varttia henkilöarvioinnista”, jossa keskustellaan henkilöarvioinnin merkityksestä. Mukana Psyconin Mikael Nederström.

Kirjoittaja

Pekka Salmela
Senior Advisor, osakas
Kaikki tämän kirjoittajan artikkelit